Zastosowanie testów in vitro i in vivo w diagnostyce anafilaksji na pokarmy – opis przypadku
Jadwiga Biela-Mazur1, Anna Czyżewska-Dudek1, Paulina Jazgarska2
Alergia pokarmowa jest chorobą przewlekłą występującą zarówno u dzieci, jak i u dorosłych. Systemowe reakcje alergiczne u dzieci są najczęściej wywoływane właśnie przez pokarmy, zwłaszcza orzechy, mleko i jaja. Konwencjonalna diagnostyka alergii zwykle pozwala zidentyfikować źródło alergenu, natomiast diagnostyka komponentowa umożliwia identyfikację alergenu odpowiedzialnego za wywołanie anafilaksji. W niektórych przypadkach próba ustalenia czynnika sprawczego anafilaksji wymaga zastosowania różnych testów diagnostycznych. W artykule autorki zwracają uwagę na znaczenie krytycznego podejścia do uzyskiwanych wyników badań i ostrożnego stawiania diagnozy anafilaksji idiopatycznej. na podstawie opisu przypadku anafilaksji wywołanej przez pokarmy omawiają metody diagnostyczne dostępne po otrzymaniu negatywnego wyniku badania IgE dla alergenów na platformie multipleksowej.