Nawyki żywieniowe wśród ukraińskiej młodzieży z otyłością
Larysa Strashok1,2, Margaryta Khomenko3, Olena Buznytska3
Wprowadzenie i cel: Na całym świecie obserwowany jest znaczący wzrost częstości występowania otyłości wśród dzieci. Celem pracy była analiza sposobu odżywiania i nawyków żywieniowych młodzieży w kontekście występowania otyłości oraz wykazanie wpływu nieprawidłowego żywienia na zaburzenia gospodarki lipidowej i mineralnej. Materiały i metody: Badanie przeprowadzono w grupie 133 nastolatków w wieku 12–17 lat: u 101 występowała otyłość, a 32 miało prawidłową masę ciała (grupa kontrolna). Plan badania zakładał zebranie wywiadu oraz kompleksową standardową ocenę stanu klinicznego, z uwzględnieniem analizy nawyków żywieniowych oraz wyników badań laboratoryjnych. Wyniki: U nastolatków z otyłością istotnie częściej niż w grupie kontrolnej stwierdzono nieregularne spożywanie posiłków (p < 0,001), nawyk podjadania słodyczy i wyrobów cukierniczych w ciągu dnia (p < 0,01), a także późne spożywanie kolacji (p < 0,001). Młodzież z otyłością znamiennie częściej niż rówieśnicy z grupy kontrolnej (codziennie lub kilka razy w tygodniu) spożywa słodycze, wyroby cukiernicze, żywność typu fast food, chipsy i krakersy, natomiast rzadziej częścią ich diety są warzywa (p < 0,05). U młodzieży z otyłością odnotowano istotnie obniżone stężenie cynku i magnezu w porównaniu z grupą kontrolną (p < 0,05). Wnioski: Przeprowadzone badanie potwierdziło nieprawidłowy (nieracjonalny) sposób odżywiania się w grupie młodzieży z otyłością. Zebrane dane mogą wesprzeć działania ukierunkowane na wczesne korygowanie niewłaściwej diety u otyłych nastolatków. To z kolei może przyczynić się do zapobiegania schorzeniom przewodu pokarmowego oraz progresji choroby podstawowej.