Suplementacja kwasu dokozaheksaenowego w mleku modyfikowanym dla niemowląt: od modeli zwierzęcych do badań klinicznych. Przegląd literatury
Irwanto1, Ilham Ikhtiar2
Kwas dokozaheksaenowy jest kwasem tłuszczowym występującym naturalnie w olejach roślinnych, owocach morza, siemieniu lnianym, algach i żółtkach jaj. Należy do długołańcuchowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są istotne dla procesów biochemicznych organizmu ludzkiego. Jako istotny składnik substancji szarej kwas dokozaheksaenowy stanowi przedmiot intensywnych badań nad rozwojem układu nerwowego. Jest on niezbędny do rozwoju mózgu płodu przede wszystkim w trzecim trymestrze ciąży. Wiadomo też, że suplementacja tego kwasu u matki ma istotny wpływ na zaspokojenie zapotrzebowania płodu. Wciąż jednak trwają spory o to, czy kwas dokozaheksaenowy jest niezbędny w przypadku niemowląt, szczególnie w populacji dzieci urodzonych przedwcześnie. W przeszłości niektóre badania translacyjne wykazywały korzyści suplementacji kwasu dokozaheksaenowego u rozwijających się płodów i niemowląt. Z tego względu suplementy kwasu dokozaheksaenowego są od dawna dostępne na rynku w postaci mleka modyfikowanego z dodatkiem tego kwasu. Jednakże z dalszych badań u ludzi i badań klinicznych wynika, że korzyści z suplementacji są nadal dyskusyjne. Mimo to odkrycie genu desaturazy kwasów tłuszczowych i jego znaczenia w regulacji poziomu kwasu dokozaheksaenowego i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych u ludzi wydaje się dostarczać dalszych podstaw do suplementacji kwasu dokozaheksaenowego u niemowląt. Niniejszy przegląd literatury jest próbą przedstawienia obecnego stanu wiedzy na temat korzyści klinicznych ze stosowania mleka modyfikowanego z dodatkiem kwasu dokozaheksaenowego u niemowląt – od badań podstawowych po badania kliniczne.