Wpływ picia alkoholu na zdrowie kobiet w ciąży i ich dzieci – przegląd badań
Marta Dulęba1, Małgorzata Chądzyńska2, Barbara Kozakiewicz1
Wprowadzenie: Alkohol należy do najsilniejszych używek o działaniu teratogennym. Od lat 60. ubiegłego stulecia prowadzone są akcje informujące o jego szkodliwości oraz propagujące rezygnację z picia, zwłaszcza przez kobiety w ciąży. Cele pracy obejmują dokonanie przeglądu piśmiennictwa poświęconego badaniom nad spożywaniem alkoholu przez kobiety w ciąży i poznanie ich wiedzy na temat szkodliwego wpływu etanolu na ich zdrowie, a także zdrowie ich jeszcze nienarodzonych dzieci. Artykuł zawiera również ocenę akcji społecznych poświęconych informowaniu tej grupy kobiet o szkodliwości picia. Opis stanu wiedzy: Przeprowadzony przegląd jednoznacznie potwierdził dane o szkodliwym wpływie alkoholu na powstawanie stygmatyzujących dzieci zmian morfologicznych i behawioralnych, które nie zawsze są dostrzegalne już od chwili narodzin, często przyjmując postać charakterystyczną dla alkoholowego zespołu płodowego dopiero u dzieci w wieku szkolnym. Wyniki badań molekularnych i psychologicznych nasuwają pytanie, czy należy tworzyć dopuszczalne granice zawartości alkoholu we krwi u kobiet w ciąży. Toksyczne efekty działania alkoholu i jego metabolitów są zależne nie tylko od spożywanych ilości, lecz także od kondycji organizmu, sposobu picia oraz wieku. Podsumowanie: Badania obejmujące swoim zasięgiem 11 krajów Europy wykazały, że w czasie ciąży alkohol piją coraz chętniej zwłaszcza kobiety lepiej wykształcone, o wyższych dochodach i z większych miast. Dlatego akcje informacyjne, które podkreślają szkodliwość tzw. ryzykownego picia alkoholu przez ciężarne, powinny być kierowane przede wszystkim do tej grupy kobiet.