Rola rodziców w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci
Magdalena Zielińska1,2, Edyta Łuszczki1,2, Katarzyna Dereń1,2, Anna Bartosiewicz1,2

Wprowadzenie i cel pracy: Tworzenie i wzmacnianie prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym jest podstawowym elementem wykształcenia u nich prozdrowotnego stylu życia. W tym znaczącym okresie największą rolę w wypracowaniu określonych zachowań żywieniowych odgrywają rodzice, odpowiedzialni nie tylko za dostarczanie zdrowej żywności, ale także za przekazywanie właściwych przykładów w tym zakresie. Celem prezentowanego badania była analiza nawyków żywieniowych i aktywności fizycznej wśród dzieci w zależności od wskaźnika masy ciała, poziomu wykształcenia i sposobu aktywności ich rodziców. Materiał i metoda: Badanie zostało przeprowadzone w losowo wybranej placówce oświatowo-wychowawczej po uzyskaniu zgody dyrektora szkoły. Badanie obejmowało grupę dzieci (N = 80; 52 dziewczynki i 28 chłopców) w wieku 6–13 lat i ich rodziców, mieszkańców województwa podkarpackiego. Wyniki: Wykazano, że dzieci matek z wyższym poziomem wykształcenia częściej niż dzieci matek z niższym poziomem wykształcenia miały prawidłową masę ciała lub nadwagę (p = 0,026). W zajęciach wychowania fizycznego częściej uczestniczyły dzieci rodziców regularnie podejmujących aktywność fizyczną, a czas przeznaczany przez rodziców na aktywność fizyczną w ciągu tygodnia był czynnikiem wpływającym na uczestnictwo ich dzieci także w dodatkowych zajęciach sportowych, w których z większą częstością brały udział dzieci rodziców podejmujących regularną aktywność fizyczną. Wnioski: Rodzice poprzez swoje zachowania zaszczepiają w dzieciach istotne z perspektywy zdrowia nawyki, które mogą sprzyjać wykształcaniu prawidłowych praktyk żywieniowych.