A/l, Bos d 5 (β-laktoglobulina) – 41,12 kUA/l, Bos d 8 (kazeina) – 32,84 kUA/l. W drugim przypadku anafilaksja (objawy skórne, żołądkowo-jelitowe, oddechowe i neurologiczne) wystąpiła po zjedzeniu przez dziecko ciasta. W badaniu wykryto następujące białka spichrzowe: orzech laskowy Cor a 14 – 6,80 kUA/l, orzech włoski Jug r 1 – 3,76 kUA/l. W trzecim przypadku reakcja anafilaktyczna (objawy skórne i oddechowe) pojawiła się po kontakcie skórnym z suszoną rybą (karp, dorsz), którą dziecko trzymało w rękach. W badaniu stwierdzono uczulenie na parwalbuminy: dorsz atlantycki – Gad m 1 – 46,67 kUA/l, karp – Cyp c 1 – 42,61 kUA/l, śledź atlantycki – Сlu h 1 – 49,05 kUA/l, Sal s 1 – 45,58 kUA/l, makrela atlantycka – Sco s 1 – 48,82 kUA/l, tuńczyk – Thu a 1 – 43,12 kUA/l i miecznik – Хір g 1 – 43,83 kUA/l. Po przeprowadzeniu kompleksowej diagnostyki opiekunom pacjentów przekazano szczegółowe zalecenia dietetyczne i dotyczące modyfikacji stylu życia, a także informacje o zagrożeniach zdrowotnych i konieczności posiadania autostrzykawki z adrenaliną na wypadek anafilaksji.

" />
LOGO
PL

Anafilaksja pokarmowa u małych dzieci: własne doświadczenia kliniczne w diagnostyce i identyfikacji przyczyn

Oksana Matsyura1,2, Lesya Besh1,2, Lukyanenko Natalia3, Taras Gutor4, Yaryna Nahurna5, Oksana Kovalska4, Anna Menshykova1

Affiliation and address for correspondence
Pediatr Med Rodz 2021, 17 (2), p. 155–163
DOI: 10.15557/PiMR.2021.0021
PlumX metrics:
Abstract

W pracy przedstawiono aktualne dane dotyczące przyczyn reakcji anafilaktycznej u małych dzieci, specyfiki jej przebiegu oraz procesu diagnostycznego. Ryzyko rozwoju anafilaksji pokarmowej można prognozować na podstawie oznaczenia przeciwciał przeciwko różnym grupom białek. Kompleksową metodą jest m.in. wieloparametrowy test ALEX do diagnostyki in vitro chorób alergicznych. W pierwszym opisanym przypadku reakcja anafilaktyczna wystąpiła po spożyciu mleka modyfikowanego dla niemowląt (objawy skórne i oddechowe; wiek 5 miesięcy) oraz kaszy gryczanej (objawy skórne, żołądkowo-jelitowe i oddechowe; wiek 11 miesięcy). W badaniu wykryto białka spichrzowe gryki Fag e 2 – 22,82 kUA/l oraz główne komponenty mleka Bos d 4 (α-laktalbumina) – 41,37 kUA/l, Bos d 5 (β-laktoglobulina) – 41,12 kUA/l, Bos d 8 (kazeina) – 32,84 kUA/l. W drugim przypadku anafilaksja (objawy skórne, żołądkowo-jelitowe, oddechowe i neurologiczne) wystąpiła po zjedzeniu przez dziecko ciasta. W badaniu wykryto następujące białka spichrzowe: orzech laskowy Cor a 14 – 6,80 kUA/l, orzech włoski Jug r 1 – 3,76 kUA/l. W trzecim przypadku reakcja anafilaktyczna (objawy skórne i oddechowe) pojawiła się po kontakcie skórnym z suszoną rybą (karp, dorsz), którą dziecko trzymało w rękach. W badaniu stwierdzono uczulenie na parwalbuminy: dorsz atlantycki – Gad m 1 – 46,67 kUA/l, karp – Cyp c 1 – 42,61 kUA/l, śledź atlantycki – Сlu h 1 – 49,05 kUA/l, Sal s 1 – 45,58 kUA/l, makrela atlantycka – Sco s 1 – 48,82 kUA/l, tuńczyk – Thu a 1 – 43,12 kUA/l i miecznik – Хір g 1 – 43,83 kUA/l. Po przeprowadzeniu kompleksowej diagnostyki opiekunom pacjentów przekazano szczegółowe zalecenia dietetyczne i dotyczące modyfikacji stylu życia, a także informacje o zagrożeniach zdrowotnych i konieczności posiadania autostrzykawki z adrenaliną na wypadek anafilaksji.

Keywords
anafilaksja pokarmowa, diagnostyka, test wieloparametrowy, przyczyna, małe dzieci

Oświadczam, że posiadam prawo wykonywania zawodu lekarza i jestem uprawniony do otrzymywania specjalistycznych informacji medycznych. Chcę zapoznać się z informacją z serwisu.