Probiotyki i prebiotyki w chorobach przewodu pokarmowego
u dzieci
Leokadia Bąk-Romaniszyn, Krzysztof Zeman
Affiliation and address for correspondence
1 Zakład Żywienia w Chorobach Przewodu Pokarmowego, Uniwersytet Medyczny w Łodzi.
Kierownik Zakładu: dr hab. n. med. Leokadia Bąk-Romaniszyn
2 Klinika Gastroenterologii, Instytut Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi, ul. Rzgowska 281/289, 93-338 Łódź, tel.: 042 271 20 64.
Kierownik Kliniki: dr hab. n. med. Elżbieta Czkwianianc
3 Klinika Pediatrii, Kardiologii Prewencyjnej i Immunologii Wieku Rozwojowego, Uniwersytet Medyczny w Łodzi,
al. Piłsudskiego 71, 90-329 Łódź, tel.: 042 674 76 60.
Kierownik Kliniki: prof. dr hab. n. med. Krzysztof Zeman
Correspondence to: Leokadia Bąk-Romaniszyn, Klinika Gastroenterologii, Instytut Centrum Zdrowia Matki Polki,
ul. Rzgowska 281/289, 93-338 Łódź, tel.: 042 271 20 64, e-mail: leo1957@poczta.fm
Source of financing: Department own sources
Pediatr Med rodz Vol 5 Numer 1, p. 16-22
Abstract
Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które po spożyciu w odpowiedniej dawce wywierają korzystne działanie
na organizm gospodarza. Najczęściej jako probiotyki stosowane są bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus
i Bifidobacterium oraz wybrane szczepy Streptococcus, Bacillus, jak również drożdże Saccharomyces
boulardii. Zależnie od szczepu i dawki bakterie probiotyczne przywracają naturalny, właściwie funkcjonujący
układ mikroflory jelitowej, hamują rozwój wielu mikroorganizmów chorobotwórczych, łagodzą
przebieg oraz skracają czas trwania niektórych biegunek bakteryjnych i wirusowych, zapobiegają wystąpieniu
lub łagodzą przebieg biegunek poantybiotykowych, likwidują lub zmniejszają objawy nietolerancji
laktozy, a także normalizują zaburzenia motoryki jelit. Prebiotyki to substancje zawarte w żywności (bądź
do niej dodawane), które selektywnie pobudzają wzrost i/lub aktywność wybranych szczepów bakterii
probiotycznych obecnych w przewodzie pokarmowym. Prebiotyki przez stymulację i tworzenie warunków
dla wzrostu szczepów probiotycznych poprawiają skład biocenozy jelitowej, motorykę jelit, powodują
ustąpienie klinicznych objawów chorób zapalnych jelit oraz wpływają korzystnie na odżywienie komórek
nabłonka jelitowego. Probiotyki, prebiotyki, jak również ich połączenie – synbiotyki, w sposób naturalny,
przez wielokierunkowe oddziaływanie lecznicze żywych kultur baterii, poprawiają stan naszego zdrowia,
wspomagają terapie farmakologiczne i mają coraz większe znaczenie w nowoczesnej medycynie. W pracy
omówiono udział probiotyków i prebiotyków w kształtowaniu się biocenozy przewodu pokarmowego oraz
ich zastosowanie w profilaktyce i leczeniu wybranych chorób przewodu pokarmowego.
Keywords
probiotyki, prebiotyki, mikroflora jelitowa, choroby przewodu pokarmowego, dzieci