Tomasz Pawełczyk,Magdalena Kotlicka-Antczak,Anna Dietrich-Muszalska1, Magdalena Grygo,Kamila Krawczyk, Tomasz Wolańczyk,Janusz Rybakowski, Jolanta Rabe-Jabłońska
Affiliacja i adres do korespondencji
1 Klinika Zaburzeń Afektywnych i Psychotycznych Uniwersytetu Medycznego w Łodzi
2 Oddział Psychiatrii Wieku Rozwojowego, Samodzielny Publiczny Dziecięcy Szpital Kliniczny w Warszawie
3 Klinika Psychiatrii Dorosłych Uniwersytetu im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
4 Klinika Psychiatrii Wieku Rozwojowego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego
Adres do korespondencji: Dr n. med. Tomasz Pawełczyk, Klinika Zaburzeń Afektywnych i Psychotycznych Uniwersytetu
Medycznego w Łodzi, ul. Czechosłowacka 8/10, 92-216 Łódź, e-mail: tomasz.pawelczyk@umed.lodz.pl
Praca przygotowana w związku z realizacją projektu badawczego nr N N402 243435 wspieranego przez Ministerstwo Nauki
i Szkolnictwa Wyższego
Pediatr Med rodz Vol 6 Numer 4, p. 333-344
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WKT) omega-3 są niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcji
ośrodkowego układu nerwowego. Stanowią istotny element strukturalny neuronalnych błon komórkowych
oraz są źródłem aktywnych biologicznie substancji, które pełnią złożone funkcje sygnałowe oraz uczestniczą
w przekazywaniu informacji wewnątrz komórek. Zaburzenia metabolizmu lipidów i WKT obserwuje
się w przebiegu wielu zaburzeń i chorób psychicznych: schizofrenii, zaburzeń afektywnych, zespołu
nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi, autyzmu i innych. Dysfunkcje te mają podłoże genetyczne
i wraz z innymi nieprawidłowościami przyczyniają się do zwiększenia podatności na wystąpienie
objawów psychopatologicznych danego zaburzenia. Ponadto dieta mieszkańców większości krajów europejskich
nie zapewnia wystarczającej ilości WKT omega-3, które należą do substancji egzogennych, tj. niesyntetyzowanych
w wystarczającej ilości w organizmie ludzkim. Co więcej, w przebiegu wielu zaburzeń
psychicznych dochodzi do nadmiernej utraty długołańcuchowych WKT za pośrednictwem procesów ekscytotoksyczności
i stresu oksydacyjnego, co dalej przyczynia się do uszczuplenia dostępnej puli WKT. W przypadku
schizofrenii liczne badania eksperymentalne i kliniczne doprowadziły badaczy do sformułowania
hipotezy wyjaśniającej rozwój tej choroby w oparciu o występowanie dysfunkcji metabolizmu lipidów.
W pracy przedstawiono przegląd aktualnego piśmiennictwa oraz wyniki oryginalnych badań przeprowadzonych
przez autorów zajmujących się problematyką zaburzeń metabolizmu WKT u chorych z wymienionymi
wyżej zaburzeniami psychicznymi.
wielonienasycone kwasy tłuszczowe, schizofrenia, zaburzenia nastroju, etiologia, terapia